Door Hans Peeters/ foto boven Jappie Seinstra

Wanneer juli de hooimaand is, dan is augustus toch zeker de stromaand. De afgelopen weken was boer Murk bijna dagelijks in de weer om het stro van het land te halen. In totaal haalde hij ruim 8500 pakken stro binnen, waarvan een groot gedeelte werd door verkocht. Behalve deze drukke tijd had Murk ook nog oog voor de vogels in en om Gruttoland.

Boer Murk druk aan het werk / foto Bennie van der Weide

Regenwulp neemt een bad / foto Bennie van der Weide

Bericht van Jappie Seinstra

Afgelopen weken werd Gruttoland vaak bezocht door fotografen, die in de gaten hadden dat het erg druk was met vogels. Jappie en Lubbert zijn twee trouwe bezoekers. “Wat zijn de goudplevieren mooi in zomerkleed. Ook deze week zaten er weer honderden in de weilanden rondom de dobbe, maar, er kwamen maar af en toe kleine groepjes in het water om te badderen. Wel grote groepen kieviten met daarboven en -tussen zo nu en dan spreeuwen die probeerden te profiteren van het opspattende water. In het tandzaad op één van de eilandjes zaten twee puttertjes te smullen van de zaden.”

Regenwulpen en kemphanen in de dobbe / foto Lubbert Boersma

Putter op het tandzaad / foto Jappie Seinstra

Een week later bericht Jappie: “Afgelopen maandag was een prachtige warme zomerdag en dan is het zwembad open volgens Murk. Een paar keer kwamen er grote groepen goudplevieren badderen in de dobbe en tussendoor kleine groepjes van max. 10 stuks. Ook zoals gebruikelijk de laatste tijd, waren de kieviten, kemphanen, spreeuwen en enkele regenwulpen aanwezig. Tussen de kemphanen zat nu ook een juveniel exemplaar. Op de slikranden waren een paar oeverlopers, watersnippen en een witgatje te zien, maar deze bleven op grote afstand.

Spreeuw en kievit vinden elkaar / foto Jappie Seinstra

Opvliegende regenwulp / foto Lubbert Boersma

Bericht van Murk

“Deze week twee warme dagen in het stro geweest, toen het in de plas ook druk was met vogels en bezoekers. We zitten nu op 8500 pakken stro en hebben nog een dag te gaan. De rest van de week veel stro naar klanten gebracht. Er is nog nooit zoveel hooi van het land gekomen mede door het weer dat het moest wachten op droger weer. Mooi dat de eerste jonge kemphaan door Jappie op de foto is gezet. Elk jaar half augustus arriveren hier de eerste jonge vogels. Meerdere keren wordt er gedacht dat het zelfs een blonde ruiter was. De wens is de vader van de gedachte,” lacht Murk.

“Bij de oeverzwaluwen staan de tweede legsels bijna op uitvliegen. De boerenzwaluwen zijn even ver en zullen dit jaar niet aan een derde nest beginnen, omdat ze te laat begonnen zijn na een nat en koud april. De regenwulpen zijn er nu volop en hoor je hier nu bijna ieder uur voorbij komen om in de plas te gaan badderen. Wat is het leven mooi in Gruttoland!”

Blonde ruiter? O nee toch niet, wel een onvolwassen kemphaan / foto Jappie Seinstra

Bij de oeverzwaluwen staan de tweede legsels op uitvliegen / foto Lianne Otter

Regenwulpen overnachten in Gruttoland / foto Lianne Otter

Bericht van Lianne

Samen met Bennie van der Weide is Lianne Otter eveneens een trouwe bezoeker. “Op deze warme afgelopen (zondag 11 augustus) zaten we lekker koel in de hutten van Murk. De uitspraak van Murk dat het met het warme weer altijd druk was in de plas, ging deze keer wat minder op.  Er zaten meer  vogels rondom de  plas dan daarin. Ook van de spreeuwen bezocht maar een klein groepje de plas.  De gemaaide landerijen rondom waren aantrekkelijker dan een koud bad. De grutto’s waren blijkbaar al vertrokken. Wel waren er veel kieviten, kemphanen, wulpen en goudplevieren.  De kemphanen zagen er welvarend uit. Grappig zijn de kieviten die een tijd lang plat liggen in het water alvorens ze al spetterend gaan badderen. De jong kieviten pikten meerder wormen op aan de rand van de begroeiing. Er waren weer volop jonge zwaluwen. Ze zijn al bijna zo groot dat ze kunnen uitvliegen.  Grappig om het gevarieerde dieet te zien wat de jongen voorgeschoteld krijgen van de ouders: vliegjes, waterjuffers, rupsen. Alles gaat rap naar binnen. Kortom elke keer weer nieuw vogel spektakel.”

Ook spreeuwen zoeken verkoeling in de plas / foto Lianne Otter

Overvliegend spreeuwenvolk / foto Bennie van der Weide

Gele kwikstaarten / foto Bennie van der Weide

Bericht van Marten F. de Vries

Afgelopen maandag (12 augustus) weer eens Gruttoland bezocht. Naast vele goudplevieren en kieviten ook een badderende oeverloper. Die zie je volgens mij niet zo vaak badderend. Ook heel veel foto’s van badderende goudplevieren kunnen maken. Wat een feest toch altijd. Murk heb ik niet gezien, die was in het stro.”

Badderende oeverloper / foto Marten F. de Vries

Badderende goudplevier / foto Marten F. de Vries

Goudplevier in fraai zomerkleed / foto Marten F. de Vries

Kleurring en emelt

Zelf was ik ook weer eens op bezoek in Gruttoland. Alle verhalen hierboven kan ik beamen en er is niets van overdreven. Vanuit een van de hutten wist ik een kievit te fotograferen die een flinke prooi te pakken had. Volgens Murk had de kievit hier een emelt te pakken, de larve van een langpootmug.

Al vele jaren worden in Gruttoland grutto’s van kleurringen voorzien voor wetenschappelijk onderzoek. Deze keer fotografeerde ik een kievit met een blauwe ‘vlag’ aan zijn poot. Teade de Boer, coördinator van het ringonderzoek meldt hierover het volgende: “Bijgaand de gegevens van kievit PF-U1 (Pale Flag, inscriptie U1). Deze is als nestkuiken geringd, als kuikentje van 17 gram. In dat jaar hebben we op maïspercelen een aantal gezinnen geringd en geprobeerd te volgen waar ze foerageren. Fijn dat dit kuiken nu al drie jaar leeft en tot nu toe al twee keer is gezien in de zomerperiode op Gruttoland.” 

Kievit met emelt / foto Hans Peeters

Kievit PF-U1 / foto Hans Peeters

Het levensverhaal van kievit PF-U1 in kaart gebracht (met dank aan Teade de Boer)

Oeverloper op zijn mooist / foto Jappie Seinstra

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

VANNACHT OM 0.00 UUR

Vanaf dan kan er weer geboekt worden voor het komend broedseizoen. FOTOHUT HOANTS EN SKRIES Zelf grutto’s, kluten, kemphanen, tureluurs,

Lees meer
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere