Een dag met Servan Ott

Tekst en beeld Servan Ott

Natuurfotograaf Servan Ott is een trouwe bezoeker van de fotohutten van Gruttoland. Zondag 26 september jl. beleefde hij een superdag. Lees hier zijn relaas en geniet vooral van zijn prachtige foto’s.

Een magische dag met de wulp (Servan Ott)
Goudplevieren heel dichtbij (Servan Ott)
Een slechtvalk vloog voorbij (Servan Ott)

Afgelopen zondag misschien wel het mooiste bezoek bij Murk gehad sinds het begin. Best magisch.. Onder andere met de wulp, een jonge lepelaar en een slechtvalk die vrij laag overvloog. De goudplevieren weer zeer veel aanwezig en in prachtig licht deze keer en 1 van heel dichtbij. Kieviten en een gele kwikstaart vlak naast de hut. Die het o.a met een witte aan de stok kreeg.

Opmerkelijk gedrag van spreeuwen bij het badderen (Servan Ott)
Spreeuwen zoeken de kieviten op om te kijken hoe diep het is (Servan Ott)
Soms proberen ze een kievit als eilandje te gebruiken (Servan Ott)

Extra bijzonder was het om het, voor mij bekende maar, nog nooit geziene gedrag van de spreeuwen tijdens de kievit-baddermomenten waar te nemen. Wanneer de kieviten met meerdere landden op de plas om zich te wassen, kwamen er spreeuwen aangevlogen die probeerden op de kieviten te landen. Om zo op de kievit zelf of om naast de kievit zich te gaan wassen. De spreeuwen probeerden dit ook soms bij een soortgenoot. De spreeuwen leken de kieviten duidelijk te gebruiken als soort van bakens, waar het op de plas ondiep en veilig is om te landen. Waar de kieviten dan weer niet van gediend waren, een prachtig en zeer fascinerend gezicht. Gedrag dat alleen in de nazomer en tijdens de trek gezien kan worden.

Bij de auto nog onverwachts een paapje (Servan Ott)

Bij de auto nog onverwachts een Paapje. Vandaag veel beelden gemaakt, waarvan ik er zo’n 250 overhoudt. Het was prachtig!