Slapen met regenwulpen

Tekst Hans Peeters – Foto’s Douwe Struiksma

Deze zomer diende Gruttoland als B&B voor een grote groep regenwulpen. Ze kwamen om te eten, rusten en slapen. Vrijwilliger en vogelfotograaf Douwe Struiksma vroeg zich af hoe dat er ’s nachts aan toeging bij die intrigerende vogels. Hij besloot een nacht bij ze door te brengen.

De eerste regenwulpen zijn gearriveerd op de plas

Wachten tot schemering

Ruim voor zonsondergang nam Douwe zijn intrek in een van de fotohutten op Gruttoland. Hij installeerde zijn fotoapparatuur en voorlopig vermaakte hij zich prima met de aanwezige kemphanen en scholeksters. Daarna begon het wachten.

Douwe: “Het eerste groepje van een stuk of 10 arriveerde iets na negenen. Ze vlogen echter meteen door naar de verderop gelegen vaart. Een uur later, het schemerde toen al behoorlijk, landde er een grote groep van 150 tot 200 regenwulpen op de plas. Het was een geweldige ervaring om zo dicht bij zo’n grote groep te zijn.”

Tijdens de schemering landde een groep van 150 – 200 vogels

Regenwulpen zingen

Douwe beleeft zijn nacht bij de regenwulpen opnieuw als hij vertelt: “In de avondschemering gingen de regenwulpen zich eerst wassen en poetsen. Ik verwachtte dat ze daarna rustig zouden zijn en gezamenlijk zouden slapen. Maar niets was minder waar. Ik hoorde constant het gezang van de regenwulpen. Dat was écht genieten.

Er was een onderlinge alertheid en het leek alsof ze tot diep in de nacht druk in de weer waren. Het was echter inmiddels al behoorlijk donker, zodat ik niet kon zien wat er allemaal gebeurde.”

De regenwulpen waren voortduren alert

Ploegendienst

“Pas om 03.00 uur werd het stiller en leek de club te gaan slapen. Het kan ook zo zijn dat er tevoren een deel van de vogels sliep en stil was, terwijl de rest actief was en op hun hoede. Heel goed mogelijk dat ze dit onderling afwisselden en een soort ploegendienst draaiden,” overpeinst Douwe.

“De setting was zo mooi, het was in een woord prachtig. Ook de scholeksters waren tot 03.00 uur luidruchtig en werden daarna stiller.

Ik ben de gehele nacht wakker gebleven, want ik wilde niets missen. Trouwens als ik had willen slapen, was dat toch niet gelukt vanwege de ontelbare muggen.”

Door de duisternis was de fotograaf genoodzaakt tot lange sluitertijden. Dit levert wel hele mystieke beelden op.

Actie in de vroege ochtend

“Na een paar rustige uren kwam er omstreeks 05.00 uur weer leven in de brouwerij,” gaat Douwe verder. “De regenwulpen werden onrustig en begonnen heen en weer te draven. Op een gegeven moment gingen alle koppies omhoog en hup om 05.15 uur waren ze in een keer en vrijwel allemaal tegelijk vertrokken.

Ik ben daarna nog ongeveer een uur gebleven, voordat ik naar huis ging. In de ochtendschemering foerageerde er een grote zilverreiger in waanzinnig mooi licht. En toen de zon opkwam boven Gruttoland met de daarbij behorende ochtendnevel, was ook de nieuwe dag al geslaagd voor me.”

Zonsopkomst boven Gruttoland

Supervrijwilligers

Als ik Douwe vraag wat Gruttoland voor hem betekent, hoeft hij niet lang na te denken. “Hard werken!” is zijn antwoord. “Samen met andere vrijwilligers breng ik veel tijd door op Gruttoland om boer Murk te helpen met allerlei hand- en spandiensten. Ik ben wat ouder en kan me nog goed herinneren dat weidevogels vroeger heel gewoon waren. Tegenwoordig worden ze ernstig bedreigd en als je dan een steentje kan bijdragen om ze te behouden of de omstandigheden te verbeteren is dat heel motiverend. En we hebben ook veel plezier die drie oudere mannen; Murk, Rob (Blanken) en ik.”

Douwe tot slot: “Ik heb heel veel respect voor boer Murk. Zijn inzet voor de weidevogels en de natuur is enorm. Hij heeft het hart op de goede plek. Waren er zo maar meer.”

Een poetsende grote zilverreiger in sfeervol ochtendlicht

De gehele nacht door fotografeerde Douwe Struiksma. In de volledige duisternis viel dat niet mee en vergde het uiterste van zijn apparatuur. Daarna kwam er nog heel wat bewerking aan te pas, om tot de resultaten te komen die we hier zien. We danken Douwe voor zijn boeiende verhaal en zijn prachtige foto’s.

Regenwulpen op de slaapplaats in Gruttoland