Weer of geen weer…

Tekst Hans Peeters/ foto boven Lianne Otter

Het is volop voorjaar in Gruttoland. Alle vogels lijken de kolder in de kop hebben of gewoonweg last van hun hormonen. Er wordt gebaltst, gepaard, nesten gemaakt en eieren gelegd. Jongen zijn er nog niet, maar dat zal niet lang meer duren. En dat ondanks het barre weer van aflopen weken.

Parende tureluurs / foto Servan Ott

Parende kluten / foto Servan Ott

Boer Murk meldde afgelopen week: “Het is hier erg fris met bijna nachtvorst. Morgen is de voorspelling alweer 10 mm regen dus koud en nat en winderig. De grutto’s doen hun best om het land te verdedigen tegen predatoren als kraaien en bruine kiekendief! Het zal niet lang duren of de eerste eieren zijn er.”

Grutto’s verdedigen hun domein tegen predatoren, zoals hier waarschijnlijk een hermelijn of bunzing / foto Bennie van der Weide

Zelfs twee zwartkopmeeuwen op bezoek; zeldzaam voor Gruttoland / foto Bennie van der Weide

Koeien terug op stal

Twee dagen later meldt boer Murk: “Het land is nu overal plas dras. Het is zo nat dat de koeien vandaag binnen zijn gebleven. Het is bij mijn weten, in vijftig jaar niet eerder voorgekomen dat de koeien terug op stal zijn gegaan in het voorjaar. Bar en boos. En het koude en natte weer met gure wind, kan nooit goed gaan met de kievitkuikens die hier en daar al moeten zijn. De grutto’s zullen nu bezig zijn met eieren leggen en beginnen met broeden. Dat kan nog wel goed gaan, maar dan moet het weer wel omslaan tegen dat de jongen uitkomen. Die hebben immers insecten nodig en insecten komen als het beter weer wordt.

Op 8 april mochten de koeien voor het eerst naar buiten; vanwege het slechte weer moesten ze daarna weer naar binnen / foto Jeltsje Schokkenbroek

De koeien voor het eerst naar buiten / foto Jeltsje Schokkenbroek

Fins bezoek

Deze week hier misschien wel een Finse grutto op bezoek, die gefotografeerd werd door Wiebe Palstra. En dat juist in de week dat ondergetekende in Finland verblijft. Daar is alles nog sneeuw en ijs en geen grutto te bekennen. Wel volop baltsende en bolderende korhoenders. Dat is heel lang geleden, dat we dat in Nederland konden beleven. Nadere bijzonderheden over de mysterieuze grutto volgen, zodra er meer bekend is.

Mogelijk een Finse bezoeker in Gruttoland op 17 april / foto Wiebe Palstra

Bolderende korhoenders op 18 april in Finland / foto Hans Peeters

Verder nieuws uit Gruttoland

Brandsma koffie

13 april 2024. Onder de rook van Gruttoland Wommels ligt Bolsward met de koffiespecialist Brandsma. Wij zijn Menno Brandsma en zijn team zeer erkentelijk dat ze ons de komende drie jaar gaan steunen en ‘mei mooglik makker’ worden van Gruttoland. Ook kunt u genieten van de heerlijke ‘Ús kofje’ in het bezoekerscentrum van het Agrarisch Natuurfonds in Wommels, tijdens een excursie.

Menno Brandsma van Brandsma Koffie / foto Eddy de Boer

Komende jaren drinken we Brandsma Koffie in Gruttoland / foto Eddy de Boer

‘Vogels kun je niet melken’ in de prijzen!

18 april 2024. Bij de Music Media Awards 2024 hebben de componisten van de muziek van ‘Vogels kun je niet melken’ bij de categorie ‘documentaires’ deze prestigieuze prijs gewonnen. Van harte gefeliciteerd! Nu nog een Oscar voor de documentaire…

Grutto’s / foto Lianne Otter

Gedeputeerde op bezoek

19 april 2024. Vrijdag kwam gedeputeerde Matthijs de Vries op bezoek bij Gruttoland Wommels. Na het bestuurlijke overleg met het ANF heeft de gedeputeerde, ondanks de harde wind, kou en buien volop kunnen genieten van de vele vogels in de plas.

Gedeputeerde Mathijs de Vries bezoekt Gruttoland / foto Eddy de Boer

‘Gewone grutto / foto Jappie Seinstra

IJslandse grutto / foto Jappie Seinstra