IJslandse grutto / foto Jappie Seinstra
Bericht uit het veld
De natuur lijkt uit haar voegen te barsten. Je ziet de lente overal. Maar het aanhoudende mooie weer heeft zijn keerzijde. Door de heersende droogte toont de bodem haar eerste barsten en zijn er zorgen. Grutto’s zijn dol en afhankelijk van regenwormen, maar kunnen ze wel in de harde bodem met hun lange en gevoelige snavel?
Grutto’s / foto’s Arnold van Kreveld
Boer Murk meldt op 2 april jl. het volgende: “Er zijn momenteel nog veel grutto’s in de plas. Normaal gesproken gaan ze nu het land op, maar het is wel erg droog om wormen te vinden.
Het eerste grutto ei van Nederland is op 27 maart gevonden in Noord Holland. Een week later dan vorig jaar. Er zullen vast minder gruttonesten komen dit jaar vanwege de droogte!”
Grutto en IJslandse grutto / foto’s Lubbert Boersma
Enkele dagen later meldt Murk op 7 april: “Vandaag waren er de eerste boerenzwaluwen in en rond de boerderij. Normaal komen ze op 10 of 11 april.
De koeien zijn 3 april naar buiten gegaan.
Nog veel vogels en zeker grutto’s in de plas, die wachten volgens mij op een buitje. Andere jaren gingen de grutto’s ‘s-middags meer het weiland op om een nestplaats te zoeken. Ik verwacht dat ze later met de eileg zullen beginnen en dat de kuikens daardoor ook later zullen zijn.”
Bruine kiekendief en IJslandse grutto’s / foto’s Jappie Seinstra
Het blijft afwachten dus, wat voor broedseizoen het gaat worden. Ondertussen kunnen de fotografen hun hartje ophalen en fotograferen er lustig op los.
van Li naar Re: koeien voor het eerst in de wei / foto Jeltsje Schokkenbroek; zonsondergang boven Gruttoland / foto Rienk Jelle Hibma; koeien eindelijk weer in de wei / foto Henk Bootsma
van Li naar Re: kemphaan; grutto en binnenvliegende grutto’s / foto’s Henk Bootsma
Kemphaan en kievit / foto’s Henk Bootsma
Grutto’s en kemphanen / foto’s Servan Ott
Kleine plevier / foto’s Servan Ott