Boer Murk in BinnensteBuiten

door Hans Peeters, foto boven Ilse Hooijmeijer-Bernard

Boer Murk met presentatrice Camilla Dreef / foto Hans Peeters

Woensdag, 11 mei a.s. is boer Murk Nijdam te zien in het televisieprogramma BinnensteBuiten, even over zeven op NPO 2. Mis dit niet! Vorige maand was presentatrice Camilla Dreef met een filmploeg op bezoek in Gruttoland. Ze filmden er de grutto’s, tureluurs en parende kluten. Murk werd uitgebreid geïnterviewd over zijn visie op weidevogelbeheer en over zijn erfgoed Gruttoland. Men kwam om 2 keer 4 minuten op te nemen, maar was zo onder de indruk dat de uitzending 12 minuten gaat duren. In televisieland zijn dat kostbare minuten. De programmamakers waren dolenthousiast en willen volgend jaar graag terugkomen. Kijken dus! Woensdag, 11 mei a.s. 19.00 uur op NPO 2.

Murk met de filmploeg van BinnensteBuiten / foto Hans Peeters
Murk en Camilla / foto Hans Peeters

Ilse en haar kemphanen

Vorig jaar won Ilse Hooijmeijer–Bernard de Gruttoland-fotowedstrijd met een landende grutto in een kruidenrijk weiland. Haar prijs bestond uit twee dagen fotograferen in de fraaie fotohutten in Gruttoland. Het eerste deel van haar prijs incasseerde Ilse meteen, maar de tweede dag hield ze graag tegoed voor het voorjaar van 2022. Ze wilde namelijk graag baltsende kemphanen fotograferen. Afgelopen week was het zover en arriveerde Ilse met haar foto-uitrusting. Een fotowens voor kempende kemphanen is één, maar de realisatie daarvan is twee. Wel, het zat Ilse mee en ze fotografeerde een indrukwekkende serie kemphanen, waar ze ons graag van mee wil laten genieten. En passant legde ze ook nog wat andere soorten vast. Dank je Ilse en complimenten voor de fraaie opnames!

Parende grutto’s / foto Ilse Hooijmeijer-Bernard
Witgatje / foto Ilse Hooijmeijer-Bernard
Kemphanen met kluten / foto Ilse Hooijmeijer-Bernard
Kemphanen / foto Ilse Hooijmeijer-Bernard

Willem en Lubbert en hun kemphanen

Ook Willem de Wolf, vaste bezoeker van Gruttoland, probeerde zijn geluk bij de kemphanen. Hij wist een spectaculair duel tussen twee hanen vast te leggen. Gefeliciteerd Willem en dank voor het beschikbaar stellen van je foto.

Het is duidelijk piektijd wat de kemphanen betreft. Ook van Lubbert Boersma ontvingen we een aantal fraaie opnames.

Kemphanenduel / foto Willem de Wolf
Kemphaan maakt vrouwtje het hof / foto Lubbert Boersma
Kemphaan / foto Lubbert Boersma

De kemphanen van Servan

Trouwe bezoeker van Gruttoland is ook Servan Ott. Eveneens van hem ontvingen we een aantal fraaie platen. Kemphanen zijn nu eenmaal zeer fotogeniek. Bestaat er nog een andere vogelsoort, waarbij de uiterlijke verschillen binnen één soort zó groot zijn?

Kemphaan / foto Servan Ott
Kemphaan / foto Servan Ott

Grutto G2WPPP

Ook zelf was ik afgelopen week op bezoek in Gruttoland. Vlak voor fotohut de Hoants poseerde een grutto met kleurringen. Het ging om grutto G2WPPP met onder andere groene vlag en witte W (de witte ring is inmiddels geel verkleurd). Deze vogel is op 6 mei 2018 door Teade de Boer geringd in Gruttoland. In zijn eerste winter (2018-2019) is de vogel maar liefst 9 keer in Portugal gesignaleerd door verschillende waarnemers. Op 5 maart 2019 werd hij weer voor het eerst in Nederland gezien door Sytze Pruiksma en Jan Kramer in het vogelreservaat Skrok te Wommels. In dat jaar werd hij alleen in de maand maart in Wommels gezien en daarna verdween hij even uit beeld, totdat hij in februari 2020 weer in Portugal opdook. Het broedseizoen 2020 was hij weer present in Wommels op de Slachtedijk. Op 16 februari 2021 werd hij gezien op de rijstvelden van Porto Alto in Portugal en 20 maart 2021 was hij wederom terug in Gruttoland, waar Bennie van der Weide hem zag. Vervolgens dook G2WPPP in februari 2022 andermaal op in Portugal en vanaf 16 maart dit jaar is hij weer present in Gruttoland. Uit de meldingen lijkt deze grutto een ware pendeldienst te onderhouden tussen Wommels en Portugal. Inmiddels heeft hij heel wat kilometers op de teller staan.

Grutto G2WPPP / foto Hans Peeters

VERGEET NIET TE KIJKEN NAAR BINNENSTE-BUITEN OP WOENSDAG, 11 MEI A.S.

Kemphanen met tegenlicht / foto Hans Peeters