GRUTTO VLIEGT 100.000 KM

Tekst en foto boven Hans Peeters

Boer Murk werkt als lid van de Ringgroep Wommels, al jarenlang mee aan wetenschappelijk onderzoek. In de loop der jaren zijn door vogelonderzoekers al heel wat grutto’s in Gruttoland voorzien van kleurringen. Grutto’s krijgen om elke poot twee of drie lichtgewicht kunststof ringen aangebracht in wisselende kleurencombinaties. Een van de ringen heeft een uitstekend vaantje. Daarmee is een geringde vogel individueel herkenbaar en in het veld op afstand identificeerbaar. Op deze wijze is al heel wat bekend geworden over hun verblijf in het broedgebied, overwinteringsgebied en onderweg.

Grutto R4RRRR gefotografeerd op 22 maart jl. in Gruttoland / foto Hans Peeters

Vijf keer ROOD

Afgelopen vrijdag zag ik in Gruttoland een grutto met vier rode ringen en een rode ring met vaantje. Boer Murk wist te vertellen dat deze vogel – een mannetje – op 10 mei 2014 als volwassen vogel geringd was. Het betekent dus dat de vogel minstens 10 jaar oud is. Een flinke leeftijd. Maar het betekent ook dat de vogel vermoedelijk al 10 keer op en neer naar Afrika is gevlogen om er te overwinteren. Op en neer naar bijvoorbeeld Senegal is pak weg 10.000 km. En dat tien keer is – tel uit je winst – 100.000 kilometer! Plus wat de vogel dagelijks vliegt als hij niet écht onderweg is naar het noorden of zuiden.

Wat een krachtpatser is deze vogel! Wat een prestatie! Honderdduizend kilometer op eigen kracht en eigen vleugels. Door regen, wind, hagel-, sneeuw- en onweersbuien, zandstormen en bij tropische temperaturen. HULDE AAN R4RRRR!!!

Nogmaals R4RRRR in Gruttoland / foto Hans Peeters

Kilometervreters

Grutto’s zijn echte volhouders en we kennen meer van die kilometervreters. Hieronder even een greep van grutto’s die dit voorjaar in Gruttoland werden gezien en allemaal vele duizenden kilometers op de teller hebben staan.

Grutto met kleurcode R3BLYB werd in 2014 in de polder Vijfheerenlanden bij Vianen geringd; broedde de eerste jaren in Zuid-Holland en sinds vorig jaar in Gruttoland.

Grutto R3LRBY werd in 2010 (!) in Eemnes geringd en weet vanaf 2012 de weg naar Gruttoland te vinden.

R4LBRR werd in 2013 in Gruttoland geringd.

Y5RYRY werd in 2012 in Idzega geringd; broedt de meeste jaren in Workum, maar op doortocht verblijft hij steeds een poosje in Gruttoland.

Al deze kilometervreters vertoeven in de late wintermaanden in Spanje en/of Portugal, maar we mogen ervan uit gaan dat ze de meeste jaren eerst doorvliegen naar Afrika en dan in fases terug komen vliegen.

Foto Hans Peeters