Start van een nieuw seizoen

Tekst Hans Peeters/ foto boven Henk Bootsma

Het nieuwe broedseizoen staat voor de deur en in Gruttoland is men in rep en roer. Vrijwilligers zijn doende om de boel schoon te maken; het toegangspad wordt gerestaureerd, oeverzwaluwwand gerepareerd; laatste klussen worden verricht en de vogels? De vogels kunnen niet wachten.

De oprijlaan naar de hutten werd gerestaureerd / foto Pep de Boer

De finishing-touch, alles is weer spic en span / foto Pep de Boer

De eerste grutto’s arriveerden op 4 maart en wat er eerst twee waren, is nu uitgegroeid tot een groep van ongeveer 200 stuks. Boer Murk: “Momenteel vliegt er weer van alles voorbij en de vogels hebben echt het voorjaar in de kop. Ik kon het niet laten om gisteravond op de fiets te stappen en even om de hoek te kijken. Er zitten veel grutto’s, maar ik vermoed dat de meeste IJslandse grutto’s zijn. Dat is een aparte ondersoort en die vogels vliegen door naar – de naam zegt het al – IJsland om te gaan broeden. Die IJslanders zijn meestal donker van kleur en veel meer oranje. Onze eigen grutto’s blijven natuurlijk hier en hopelijk gaan er weer veel in Gruttoland broeden.”

Het is elk voorjaar feest als de grutto’s arriveren; in de plas kluten en wulp / foto Henk Bootsma

IJslandse grutto’s voor een van de fotohutten / foto Henk Bootsma

Diverse pluimage

Behalve grutto’s zag boer Murk afgelopen week al veel meer vogels in Gruttoland. “Knobbelzwanen, meerkoeten, berg- en slobeenden waren er al een tijdje. Maar nu zijn ook de kluten, tureluurs en witte kwikstaarten terug. Scholeksters zijn er wel 100 en kieviten zijn ook aanwezig. In tegenstelling tot andere plaatsen in Friesland, is in Gruttoland het eerste kievitsei nog niet gevonden. Er zitten nu al wilde eenden te broeden. Dat is wel heel erg vroeg, want als begin april de eerste kuikens uitkomen, zijn er nog geen insecten die ze kunnen eten. Daarom is het niet erg dat de kieviten hier later zijn. Voor hen geldt hetzelfde. Zijn de kuikens erg vroeg, dan zijn er nog geen insecten. Wat me zorgen baart is de veldleeuwerik. Ik heb ze dit voorjaar al wel gehoord, maar momenteel is het erg stil. Zeker op een mooie voorjaarsdag, zou je ze toch volop moeten horen.”

Ook de scholeksters zijn er vroeg bij jaar / foto Henk Bootsma

Onze koningin van de weide toont zich op haar mooist / foto Henk Bootsma

Kom jij ook naar de Open Dag in Gruttoland Wommels?

Op zaterdag 30 maart 2024 ben je tussen 10 uur en 17 uur van harte welkom in ons bezoekerscentrum aan de Slachte 4A in Wommels.

We trakteren je dan op koffie/thee met iets lekkers, gevolgd door een rondleiding naar de vier vogelkijkhutten met uitzicht op het plasdrasspektakel.

De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig! 

Beeldend kunstenaar Marieke de Jong en haar man Piet Romeijn van atelier Sinnin Art in Akkrum exposeren tijdens de Open Dag hun bronzen grutto.

Zij schenken 10% van de verkoopprijs aan ANF.

U bent welkom op onze Open Dag op zaterdag, 30 maart a.s. / foto Henk Bootsma

De bronzen grutto van Marieke de Jong en Piet Romeijn

Non-stop op bezoek in Gruttoland

Iedereen kan elke dag op bezoek in Gruttoland dankzij de webcam die onlangs weer in de lucht is gegaan. Via www.gruttoland.nl/livestream ben je rechtstreeks getuige van het vogelleven in Gruttoland. Groepen grutto’s verschijnen voor de camera, maar ook baltsende kluten en over een tijdje weer tietallen kemphanen die op doortrek zijn.

Ontluikende liefde tussen twee knobbelzwanen / foto Henk Bootsma

Sierlijk als altijd; een groepje kluten / foto Henk Bootsma

Hut boeken of op excursie

De vogelhutten die door fotografen geboekt kunnen worden zijn erg in trek. Tot half juni zijn beide hutten vrijwel dagelijks bezet. Daarna zijn er echter nog mogelijkheden en ook na half juni zijn er schitterende foto’s te maken van onze vogels. Om te boeken en voor de voorwaarden ga naar www.gruttoland.nl klik op ‘bezoek Gruttoland’.

Om mee op excursie te gaan zijn er nog volop mogelijkheden dit voorjaar. Ga ook hiervoor naar www.gruttoland.nl en klik op ‘bezoek Gruttoland’.

De reus en heel veel Klein Duimpjes / foto Henk Bootsma