In mei leggen alle vogels een ei

Door Hans Peeters / foto boven Jappie Seinstra

Momenteel is het écht topdrukte in Gruttoland. Vogels baltsen, paren, broeden en brengen hun jongen groot. In mei leggen alle vogels een ei; dat klopt dan wel niet helemaal maar heel veel vogels doen dat wel.

Parende tureluurs / foto Bennie van der Weide

Bezoekers en fotografen die afgelopen week Gruttoland bezochten, konden hun hart ophalen. Nog steeds verblijft een groep van zo’n tweehonderd kemphanen op ons mooie plekje. De hanen raken steeds fraaier op kleur en zetten hun beste beentje voor. Een week eerder vond er zelfs een heuse paring plaats, die ook gefotografeerd kon worden. Een bijzonder moment. Wat zou het mooi zijn als er dit jaar ook weer eens een hennetje in Gruttoland zou broeden.

Parende kemphanen op Koningsdag / foto Hans Peeters

Goudfazant op het erf / foto Bennie van der Weide

Verder deze week

De meest bijzondere verschijning was een goudfazant, die het erf op kwam wandelen. Volgens boer Murk zal hij waarschijnlijk van de buren zijn en kan niet op de soortenlijst vermeld worden. Afgelopen maandag bezocht Arno ten Hoeve Gruttoland en bracht een dag in een van de fotohutten door. Hij schrijft een serie over fotohutten in het Natuurfoto Magazine, en binnenkort kunnen we over zijn belevenissen in Gruttoland lezen. Vaste bezoekers van Gruttoland zijn Jappie Seinstra en Lubbert Boersma en zij waren onder de indruk van de kemphanen. Nog nooit hadden ze deze attractieve vogels zo mooi en zo dichtbij kunnen fotograferen in Gruttoland.

Kempende kemphanen / foto Jappie Seinstra

Kemphaan op zijn mooist / foto Lubbert Boersma

Druk (vogel)leven

Boer Murk meldt dat momenteel steeds meer gruttokuikens uit de eieren kruipen. Als het weer nu een beetje meewerkt en de kuikens voldoende insecten kunnen vinden dan zou het wel eens een goed broedseizoen kunnen worden. Ook de kluten doen het weer goed dit jaar. In de plas werden tachtig vogels geteld, terwijl er op hetzelfde moment ook een aantal vogels in de weilanden broedden. Dat zou wel eens een nieuw klutenrecord kunnen worden dit jaar. Verder meldt Murk dat er dagelijks meerdere bezoekers komen, die een fotohut hebben gehuurd of zich hebben aangemeld voor een excursie. In het tweede jaar van Gruttoland lijken heel veel liefhebbers hun weg naar dit paradijs gevonden te hebben. Verder weet Murk te vertellen dat hij zaterdag een lading hooi weg moet brengen; ook dat gaat gewoon door.

Grutto’s in actie / foto Servan Ott

Gruttokuiken tussen de paardenbloemen / foto Lianne Otter (6 mei 2023)

Welkom in Gruttoland

Momenteel zijn onze fotohutten alle dagen verhuurd. Maar vanaf half juni zijn er nog volop mogelijkheden om een fotohut voor een dagdeel te huren. Ook later in het broedseizoen valt er nog volop te genieten en te fotograferen. Wat denkt u van bedelende jonge visdieven (juni-juli), badderende goudplevieren (augustus), watersnippen (augustus-september) en tussendoor volop scholeksters, bergeenden, wintertalingen, doortrekkende bosruiters en witgatjes, oeverlopers en nog veel meer soorten.

Wij nodigen fotografen uit om hun mooiste foto’s van Gruttoland op onze facebookpagina te plaatsen. Doe dit onder ‘opmerkingen’ bij het laatste bericht dat vermeld staat. Tot en met september, kiezen we elke maand de mooiste vogelfoto. De winnaar ontvangt het boek Gruttoland.

Boek uw fotodag in Gruttoland via www. https://gruttoland.nl/fga-tickets/

Kluten na de paring / foto Lubbert Boersma

Kemphaan doet zijn uiterste best / foto Servan Ott

Boek GRUTTOLAND bestellen

Het eind maart verschenen boek Gruttoland over boer Murk, zijn erfgoed en de vogels, is erg in trek. Zowel in de boekhandel als via onze website zijn er al heel wat exemplaren verkocht. Ook menig bezoeker aan Gruttoland is met dit prachtige boek naar huis gegaan. U kunt het aan de boerderij bij boer Murk kopen, maar ook rechtstreeks bij ons bestellen. In het laatste geval betaalt u € 29,50; dat is inclusief verzendkosten en een beetje extra ondersteuning voor de stichting. Ga naar www.gruttoland.nl en klik op ‘boek’.

BEZOEK ONZE WEBCAM

Onze webcam draait op volle toeren en is een ware hit. Te zien is hoe kluten paren, kemphanen baltsen en de mannen hun fraaie kragen opzetten. Oeverzwaluwen vliegen in en uit hun nesten.  Verder volop grutto’s en broedende visdieven op de schelpeneilandjes. Straks kunnen we zien hoe ze hun jongen voeren. Geniet mee van onze webcam op www.gruttoland.nl/live

Kluten in het avondlicht / foto Bennie van der Weide