Jochem en Theunis in het Glazenhuis

Tekst Hans Peeters; fotografie Henk Bootsma

Ter ere van haar 75-jarig jubileum bouwde de Vogelwacht Wommels hoog boven de Slachtedijk een Glazenhuis. Daarin ontvangt men deze week bekende dichters, schilders, schrijvers, cabaretiers en wetenschappers. Allen hebben ze een nadrukkelijke band met Fryslân en weidevogels.

Vanuit het Glazenhuis kijkt men uit over Gruttoland en komen grutto’s en kemphanen langs vliegen. Gisteren (dinsdag, 5 april) was het de beurt aan Jochem Myjer. Hij loste professor Theunis Piersma af. Voor Theunis was zijn verblijf in het Glazenhuis een extra inspiratie voor zijn levenslange onderzoek naar trekvogels.

Voordat Jochem zich vrijwillig liet opsluiten was hij te gast bij de leerlingen van It Funemint en De Opslach te Wommels. Hij las er voor uit zijn nieuwste jeugdboek De Gorgels. U weet wel: ‘Gorgels beschermen kinderen tegen de griezelige Groenlandse Brutelaars’.

Vanuit het Glazenhuis keek Jochem, die ambassadeur is van Gruttoland, uit over de weilanden en het nabijgelegen Gruttoland. Hij was als een kind zo blij om de nacht door te mogen brengen tussen grutto’s, tureluurs, kluten en kemphanen. Na een innige omhelzing verlaat Theunis het Glazenhuis en laat Jochem achter. Eerst kwamen echter de ANF-bestuursleden Eddy de Boer en Marco Hoekstra nog even langs om Jochem veel succes te wensen.

Met het Glazenhuis treft de jubilerende Vogelwacht Wommels duidelijk een schot in de roos. Er is veel regionale en landelijke publicitaire aandacht. De opbrengst van het Glazenhuis schenkt Vogelwacht Wommels aan onze stichting voor de aankoop van extra meters gruttogrond.

We feliciteren Vogelwacht Wommels met haar jubileum en danken haar voor deze mooie extra financiële ondersteuning.