OPEN DAG en GEKLEURRINGDE GRUTTO’S

door Hans Peeters / foto boven Bennie van der Weide

Open Dag Gruttoland op zaterdag 1 april

Op zaterdag 1 april bent u tussen 10 en 17 uur van harte welkom tijdens onze Open Dag in Gruttoland, Slachte 4 in Wommels. Kom met eigen ogen de weidevogelpracht vanuit onze kijkhutten zien! Geniet van baltsende kieviten, van grutto’s die elkaar het hof maken en van parende kluten. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig!

Open Dag 2022 / foto Henk Bootsma

Tijdens de Open Dag kunt u het dan juist verschenen boek Gruttoland kopen met een fikse korting van maar liefst € 5,40. Normale verkoopprijs is € 24,90, tijdens de Open Dag in Gruttoland slechts € 19,50. Deze kans kunt u niet voorbij laten gaan. In het blog van volgende week leest u alles over het nieuwe boek GRUTTOLAND – erfgoed van Murk Nijdam. Voor alle fans van grutto’s en Gruttoland een ‘must-have’.

Het boek Gruttoland tijdens de Open Dag voor € 19,50 verkrijgbaar

Grutto’s met kleurringen

Vorige week schreef ik al dat ik bij Skrok zo’n 180 grutto’s waarnam. De vogels zaten dichtbij, gingen op een gegeven moment de lucht in en de fotocamera ratelde natuurlijk. ’s Avonds thuis bij het selecteren van de foto’s bleken er enkele grutto’s op te staan met kleurringen. Aan de hand van kleurringcodes zijn de grutto’s individueel herkenbaar. Zoals vaker, riep ik de hulp in van Teade de Boer, voorzitter van de Vogelwacht Wommels en vrijwillig coördinator van ringterugmeldingen namens de Ringgroep Wommels.

B2LRLY en G2PGCC samen op de sterk uitvergrote foto / foto Hans Peeters

In de kijker

Grutto met de code B2LRLY (blauwe vlag rechter poot; linker poot Lime en Red; re poot Lime en Yellow) werd op 11 mei 2017 als volwassen vogel geringd in Oudega, Tsjerkefeart. Deze grutto vloog zich echt in de kijker en werd sindsdien maar liefst 60 keer waargenomen. Hij is dus allesbehalve mensenschuw. Elke winter verbleef hij in Parque Natural de L’Albufera aan de oostkust van Spanje onder Valencia. In 2018 en 2019 werd hij onder meer gezien door de Nederlandse onderzoeker René Faber. Op 5 juli 2017 werd hij gesignaleerd in Senegal en in februari 2022 maakte hij even een uitstapje naar Portugal. Elk jaar kwam hij eerst in Skrok aan en de vroegste datum is 25 februari 2019. Acht dagen daarvoor, op 17 februari was hij nog gezien in Albufera. In het broedseizoen hield hij zich de meeste jaren op in Idzega, It Joo.

Grutto B2LRLY staat samen op de foto met G2PGCC (de kleurcode staat voor G=Green; P=Pale Blue; C=Carmine) werd op 31 mei 2018 als kuiken geringd in Gruttoland! In het broedseizoen van 2020 werd hij teruggezien in Gruttoland. Half februari van dat jaar zag Wim Tijsen hem in het zuiden van Spanje te Vegas Altas. Tien dagen later was hij in Waddinxveen en uitgerust te hebben, kwam hij een week later in Skrok aan. Dat B2LRLY en G2PGCC samen op de foto staan lijkt een toevalstreffer te zijn. Uit hun geschiedenis blijkt niet dat ze vaker samen optrekken.

Grutto B6LRBB in Skrok / foto Hans Peeters

B6LRBB

Op 19 mei 2014 werd grutto B6LRBB (B=Blue; L=Lime; R=Red) als volwassen vogel geringdin Sandfirden door Haije Valkema. Een oudje dus (de grutto). Ook deze vogel overwinterde in Albufera in Spanje in de winter van 2014-2015. Tussen 5 april 2016 in Workum en 9 april 2020 in Idzega was de vogel van de radar verdwenen. Van deze periode is geen enkele waarneming bekend en waar hij in die vier jaar uithing, mag Joost weten. Daarna werd hij nog gezien op 12 juni 2021 in Idzega en dan pas weer tijdens mijn bezoek aan Skrok op 9 maart 2023. Een geheimzinnige vlegel, kun je wel stellen.

Dat grutto’s ware globetrotters zijn, wisten we al. Dankzij kleurring- en zenderonderzoek weten we steeds meer over hun verre en minder verre avonturen.

Met dank aan Teade de Boer

Afgelopen week werden al een aantal fraaie foto’s gemaakt in Gruttoland door onze huisfotografen / vrijwilligers:

De eerste parende grutto’s van dit jaar op 17 maart / foto Bennie van der Weide
De kluten deden het twee dagen eerder / foto Bennie van der Weide
Bijna gestileerde grutto / foto Rob Blanken
Kluut als grafische kunst / foto Rob Blanken