Operatie KLUUT

door Hans Peeters / foto boven Lianne Otter

In deze periode van het jaar is het écht topdrukte in Gruttoland. Veel jonge vogels zijn uitgevlogen, ofwel uit het ei gekropen. Vanaf 15 juni mag er gemaaid worden, dus is boer Murk elke dag druk in de weer. En jonge vogels worden gevangen en geringd voor wetenschappelijk onderzoek. Zo was er afgelopen week een heuse operatie op touw gezet om zoveel mogelijk jonge kluten te ringen.

Onder toezicht van jeugdige onderzoekers worden tientallen jonge kluten geringd voor wetenschappelijk onderzoek / foto Lianne Otter

Nieuws van boer Murk (19-6-2023)

“Hier paar drukke dagen gehad met maaien, schudden harken en balen ruimen. Vrijdag 142 balen en gisteren nog eens 95 balen; heeft die boer alweer een mooi begin van de wintervoorraad. Met het maaien nog veel krakeendennesten gevonden; de teller staat nu op 26. Maandag ringen van de jonge kluten.”

Met behulp van veel jongere en oudere vrijwilligers werden de jonge kluten gevangen en even later voorzien van een ring / foto Bennie van der Weide

Jonge kluten wachten om geringd te worden en om daarna weer snel losgelaten te worden / foto Lianne Otter

Zelfs een reus als boer Murk gaat door zijn knieën bij zo’n klein pluizig klutenkuiken / foto Lianne Otter

“Wat ook heel opmerkelijk is; het groot aantal kuikens bij een paartje bergeenden, die hele goede ouders blijken te zijn met een moeilijk te tellen aantal kuikens. Getallen die ik gehoord  heb 36, 40 44 en zelfs 46 kuikens. De kuikens zijn allemaal even groot; van hoeveel en van welke ouders de kuikens komen, zal wel een raadsel blijven.

De jonge boerenzwaluwen worden ook groter en zullen komende week vast uitvliegen met 6 stuks in een nest. De jonge oeverzwaluwen komen nu ook steeds beter in beeld op de webcam.”

Groeten Murk.

Buitenschoolse opvang van bergeendjes / foto Bennie van der Weide

Nest boerenzwaluwen met zes jongen / foto Rienk Jelle Hibma

Bericht van Lubbert Boersma (20-6-2023)

“Het was en is bijna altijd prachtig om van zo dichtbij vogels te kunnen waarnemen. Waar kan je jonge kluten, tureluurs, bergeenden, visdieven en nog meerdere soorten in alle rust op beeld zetten? Altijd weer een belevenis.”
“Dit keer een minder aantal soorten, maar wat mooi om te zien hoe snel die jonge vogels groeien.
Opvallend is het paardje bergeenden met meer dan 40 jongen. Dit zijn jongen van meerdere paartjes.
Waarvan de jongen dus in een crèche bijeenkomen. De eerste Kemphanen hebben zich ook weer gemeld.”
vr Lubbert

Jong bergeendje / foto Lubbert Boersma

Kuiken tureluur / foto Lubbert Boersma

Bericht van Jappie Seinstra (22 juni 2023)

“Beste,

Heel veel jonge bergeenden in de dobbe afgelopen maandag. Twee ouders met een groep van wel zo’n 40 kuikens! Verreweg de meesten van dezelfde grootte, maar enkele iets ouder en forser. En daar tussen de kluten, die ze proberen weg te jagen. Maar dat is onbegonnen werk natuurlijk tegen zo’n overmacht. Verder nog foto’s van een kneu in een zwanenbloem en van de

jonge tureluurs. Ook was er alweer een groepje van vijf kemphanen (man) terug van de reis naar het noorden.

m.vr.gr.” Jappie Seinstra

Kluut jaagt jonge bergeendjes weg / foto Jappie Seinstra

Bergeend met veertigtal kuikens, die niet allemaal op de foto pasten / foto Jappie Seinstra

Nog meer nieuws van Murk (23 juni 2023)

“Woensdag avond  weer 8 klutenkuikens en  6 visdiefkuikens geringd en een kleine plevier had kuikens. Donderdag 22 juni weer een gedeelte gemaaid was nog veel leven in het veld.

Met een viertal tureluurparen met kuikens en een vijftal paar grutto met  kuikens, nog van klein tot bijna vliegvlug, toch maar weer meer dan een hectare laten staan.

Verder zijn er overal veel eendenkuikens te zien van verschillende soorten maar de bergeend met 44 (?)is recordhouder! Dinsdag 26 mm regen gehad, gisteren hier geen drup.”

Groeten Murk

Kuiken van kleine plevier op broedeiland / foto Rienk Jelle Hibma

Tureluur met jong / foto Bennie van der Weide

Livestream

Ook onze webcam draait momenteel op volle toeren. Via de livestream zijn er elke minuut weer nieuwe avonturen te beleven in Gruttoland. Prachtig is te zien hoe de jonge oeverzwaluwen in de nestopeningen zitten en hoe ze door hun ouders gevoerd worden. Beleef dit mee op www.gruttoland.nl/live

Oeverzwaluw voert jongen / foto Bennie van der Weide

Pa visdief verwijdert de dop van een ei uit het nest, terwijl ma met haar drie kuikens toekijkt / foto Bennie van der Weide