Persbericht 

8 januari 2024

Vogels Kun Je Niet Melken 
De Boer, Het Land en De Zonen  

Foto boven: Lubbert Boersma

M&N Media Group kondigt met trots voorpremières aan van de film Vogels Kun Je Niet Melken op 16 februari, die plaatsvinden in zeven Friese filmtheaters. Deze unieke documentairefilm combineert adembenemende natuurbeelden met een intiem familieportret, waarin de hoofdrollen worden vertolkt door de grutto en de Friese boerenfamilie van Bote de Boer. Beiden hebben betere tijden gekend, daarom gaat er van elk verkocht bioscoopkaartje van deze voorpremières 1 euro naar het Agrarisch Natuurfonds Fryslân (ANF). Met deze bijdrage kan het ANF weideland van Bote de Boer opkopen, zodat zijn geliefde grutto’s in alle rust kunnen broeden op zijn land en Bote de Boer zijn brood op de plank krijgt. Koop kaarten voor de voorpremière: 

www.vogelskunjenietmelken.nl

Het ANF is opgezet door mensen met liefde voor het Friese weidelandschap en de vogels die daarbij horen. Door land op te kopen van boeren streeft het ANF naar het verbeteren van de weidevogelstand in Friesland. Afgelopen jaar heeft het fonds 4.3 hectare land van de familie Bote de Boer verworven, en momenteel wordt er hard gewerkt aan de overname van de resterende 8 hectare van het ‘gruttoparadijs’ van de familie Bote de Boer. De opbrengst van de voorpremières van Vogels Kun Je Niet melken dragen rechtstreeks bij aan dit doel.

Sinds de jaren ’70 is het aantal grutto’s in Nederland aanzienlijk afgenomen. In 1970 waren er nog 120.000 broedparen, terwijl dat aantal nu is gedaald tot 25.000. De intensieve melkveehouderij wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van deze achteruitgang. Grutto’s gedijen in drassige, bloemrijke weides waar veel insecten leven. Helaas worden deze weilanden steeds zeldzamer door de intensivering van de landbouw, wat resulteert in monotone graslanden met minder insecten. Dit heeft ernstige gevolgen voor de natuurwaarden en de overleving van gruttokuikens. Zonder adequate weidevogelbescherming gaan veel nesten verloren door landbouwwerkzaamheden. 

Vogels Kun Je Niet Melken werd onlangs met lovende kritieken ontvangen op het Noordelijk Film Festival, waar de film z’n Nederlandse première beleefde. De film is actueel, observerend en poëtisch, met onze nationale vogel als graadmeter van de stand van het (boeren)land en de dilemma’s die spelen. 

Koop hier kaarten voor de voorpremière: www.vogelskunjenietmelken.nl

Synopsis  
De grutto’s zijn uit het Friese landschap aan het verdwijnen, maar bij Bote de Boer blijven ze komen, in groten getale zelfs. ‘De Laatste parel van Friesland’, wordt zijn boerderij genoemd, een waar vogelparadijs. Bote koestert de grutto’s op zijn land en doet alles voor ze. Ook dit jaar heeft hij weer alles in gereedheid gebracht voor hun komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd, het land zit vol kuilen. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben. Maar voor Bote’s zonen komen de koeien op de eerste plaats. En die leveren op dit weidegras veel minder op. Terwijl de boerenfamilie probeert te overleven, geldt hetzelfde voor de grutto’s op hun land.

Over de maker

Barbara Makkinga rondde na haar studie Geneeskunde de opleiding regie documentaire op de Nederlandse Film en Televisie Academie af. Tijdens beide opleidingen stond voor haar het leren kennen van mensen en hun verhalen centraal. Met het winnen van de ‘aanstormend filmtalent competitie’ van de NPS en het Prins Bernhard Cultuurfonds maakte haar carrière een vliegende start. Haar vorige film, Het leven gaat niet altijd over tulpen, was ook een fraaie familieobservatie over een gezin van bloemenkwekers en topsporters.

Details 
Lengte: 103 min. | Regie: Barbara Makkinga | Fries gesproken, Nederlands ondertiteld | Releasedatum: 29 februari 2024 | Productie: Witfilm | Omroep: HUMAN | Distributie: M&N Media Group | website: https://www.vogelskunjenietmelken.nl

Over distributeur M&N Media Group

Sinds 1 januari 2020 zijn Jeffrey de Graaff en Ignas van Schaick de M&N Media Group gestart. Recente successen zijn de documentaires WolfOnder het Maaiveld en Onder het Maaiveld Junior. De filmdistributeur legt zich vooral toe op het uitbrengen van filmische documentaires met impact. Dit zowel voor de eigen producties als die van derden. Voor zijn films ontwikkelt de distributeur een gerichte outreach campagne waarmee de juiste doelgroepen in kaart worden gebracht en benaderd, waaruit bijzondere samenwerkingen worden uitgewerkt. Ook richt het bedrijf zich op vernieuwende filmconcepten. Zo ziet het duo ‘mooie kansen in de markt op het gebied van event cinema, projectie op locatie en creatieve filmconcepten binnen de Benelux’. Jeffrey de Graaff heeft een achtergrond in film en muziek en werkte bij diverse filmdistributeurs. Ignas van Schaick werd bekend als producent bij EMS FILMS, het bedrijf dat onder meer De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad maakte.

Voor meer informatie, een screenerlink en interviewverzoeken: 
Triple P Entertainment | Pauline Verhoeven en Maud Hekman | Tel. 035 698 2106 maud@triplepentertainment.nl en pauline@triplepentertainment.nl
www.triplepentertainment.nl | Facebook | Instagram | Linkedin