Einde broedseizoen, begin herfsttrek

door Hans Peeters / foto boven oeverzwaluwen – Lubbert Boersma

Het broedseizoen mag dan wel voorbij zijn, maar het is nog een en al vogelleven in Gruttoland. Jonge grutto’s en tureluurs die uitgevlogen zijn; bergeendjes die steeds groter worden en visdieven die nog gevoerd worden. Terwijl er steeds meer kemphanen terugkomen uit het broedgebied en ook goudplevieren en regenwulpen aan hun trektocht begonnen zijn. We staan nog met een been in het broedseizoen, terwijl het andere been al met de herfsttrek te maken heeft.

Kemphaan versus scholeksters / foto Lianne Otter

Visdief / foto Lianne Otter

Nieuws van Murk

“Ik hoop niet dat de jonge kleine pleviertjes tijdens de storm van afgelopen woensdag, weggewaaid zijn. De hele kleine kuikentjes met een geschat gewicht van amper een gram, zijn niet tegen dit geweld opgewassen. Vrijdag alarmeerde er nog wel een paartje kleine plevieren bij de parkeerplaats bij de hutten. Verder zijn er momenteel wel meer dan tweehonderd kemphanen in de plas, die in de rui zijn. Ook veel regenwulpen en goudplevieren, evenals grutto’s. Het zijn meest jonge grutto’s, die in middels allemaal kunnen vliegen. We schatten dat er afgelopen jaar een zestig grutto’s in Gruttoland vliegvlug zijn geworden. Dat is zeker minder dan we eerder hadden verwacht. Verder op dit moment nog wel veel  jonge bergeenden (50 – 60), jonge visdieven (20) en in de plas en slootjes zwemmen zo’n honderd kuikens van de wilde eend. Ook de tureluurs worden groter en hebben een succesvol jaar met zo’n dertig vliegvlugge vogels.

Zaterdag kan er hooi geperst worden dat afgelopen donderdag pas gemaaid is. Niet eerder hadden we al in drie dagen hooi!

Groeten Murk.”

Kuiken kleine plevier / foto Rienk Jelle Hibma

Drie jonge kleine plevieren tussen de kiezels / foto Rienk Jelle Hibma

Nieuws van Lianne en Bennie

Lianne Otter en Bennie van der Weide zijn vaste fotografen in Gruttoland, hier het verhaal van Lianne: “Afgelopen jaar ben ik een regelmatige bezoeker van de hutten van Murk. Wat een geweldig fotoplezier geven die hutten mij. Het is altijd weer anders. Er zijn zoveel onverwachte momenten waarop je opeens weer wat nieuws meemaakt en kunt fotograferen. Ook het lage standpunt werkt enorm mee om mooie beelden te maken. Er zijn maar weinig plekken waar je dit alles zo kunt meemaken. Tijdens de uren in de hutten, ben ik steeds beter vertrouwd geraakt met de gedragingen van de vogels. Alleen dat al is bijzonder, laat staan dat je het ook nog kunt vastleggen.

Afgelopen keer was zo’n moment met bewolkt weer en harde wind. Op de webcam zagen we een lege plas, maar vanuit de hutten was het helemaal anders. Er waren allerlei onverwachte momenten, waarbij de vogels soms heel dichtbij waren en je maar blijft fotograferen. We wilden eigenlijk weggaan, maar besloten toch nog een kwartier te blijven. Juist op dat moment kwamen meerdere visdiefjes hun jongen visjes voeren. Ze vlogen met spiering, die de oudervogels bij de kop van de Afsluitdijk opvissen. Dat betekent een kwartier heen en een kwartier terugvliegen. Enkele reis is dat 15 km, hemelsbreed. Geweldig toch. 

Visdief voert zijn jongen / foto Bennie van der Weide

Voor wie is dit visje? / foto Lianne Otter

Eenmaal in de auto bij het wegrijden, zat een pleviertje op de weg.  De kleine plevier alarmeerde, waardoor duidelijk was dat er jong(en) in de buurt waren. Toch maar weer achteruit en de motor uitgezet. En ja hoor, daar kwam een paar dagen oud pleviertje uit de berm. Fantastisch!

Murk en Agrarisch Natuurfonds: bedankt voor jullie inzet om de weidevogels in stand te houden. En bedankt voor al het fotoplezier wat het mij geeft en zal gaan geven in de toekomst. Groeten Lianne

Kleine plevier met kuiken / foto Lianne Otter

Bennie voegt daar nog het volgende aan toe: “Afgelopen drie weken met 14 warme dagen en 5 iets koelere, gaven toch weer verrassende momenten. Een bergeend met 43 jongen, meer dan 100 oude en jonge grutto’s in de plas en op het hooiland van Murk. Opeens meer dan 100 kemphanen en 40 kieviten die verkoeling zochten in 4 cm water; hier dronken en hun veren poetsten. Verder kluten, visdiefjes, kemphanen, grutto’s, tureluurs, plevieren, bergeenden, andere eendensoorten, kwikstaartjes, kneutjes, huismussen en putters, terwijl oeverzwaluwen de honderdduizenden kleine insecten uit de lucht zeven. Dit alles geeft vaak verrassende mooie momenten. Groetjes Bennie”

Filmpje kemphanen / Bennie van der Weide

De week van Lubbert Boersma

“Bij een warme dag zijn er vaak grote groepen vogels in de plas voor verkoeling en om te badderen, zo ook vandaag. Vooral kieviten en kemphanen komen langs voor een verfrissend bad. ‘Bij warm weer is het zwembad geopend’, is een gezegde van Murk.
Wat verder opviel; de eerste goudplevieren meerdere regenwulpen en een oeverloper. Het zal zo rond zes uur zijn geweest, dat het voor de kemphanen schijnbaar etenstijd was. Plots werd de plas bezet door hollende en naar vliegjes pikkende kemphanen, geweldig om mee te maken. Mijn vriend Jappie en ik kunnen ons niet herinneren dat we dat in alle jaren dat wij hier komen, dit eerder hebben meegemaakt. Tot slot bij terugkomst bij de auto nog een verrassing. Een grote groep jonge oeverzwaluwen op de draden en hekken rondom de sloot, die zo nu en dan werden gevoed door een van de ouders. Al met al weer een prachtige dag.”
Vr. gr. Lubbert

Kemphaan / foto Lubbert Boersma

Kluten / foto Lianne Otter