Gruttoland in juli

door Hans Peeters/ foto boven visdief – Jappie Seinstra

Overal in de natuur wordt het stiller en rustiger. Het broedseizoen is ten einde en vogels ruien en/of proberen op kracht te komen voor de komende trektocht naar het zuiden. In Gruttoland is daar niet veel van te merken. Het blijft er een komen en gaan van vogels.

Volop kemphanen in de plas / foto Bennie van der Weide

Nieuws van Murk

“Afgelopen week waren de vaste fotografen weer op bezoek, zodat je foto’s kunt verwachten van de kemphanen, kieviten en regenwulpen, die er nu steeds meer en vaker voorkomen. Ook de watersnippen zijn weer elke dag te zien. Hun aantal zullen de komende weken alleen maar toenemen. Deze week was er een ijsvogel aan het vissen in de sloot bij de boerderij. Wat een prachtig gezicht! Momenteel regent het hier nu veel en dikke druppels komen loodrecht naar beneden.”

Regenwulp / foto Jappie Seinstra

Badderende bergeend / foto Bennie van der Weide

Het bezoek van Jappie

“Vrijdag was het een stuk frisser in Gruttoland in vergelijking met voorgaande weken. Er zijn nog steeds veel kemphanen aanwezig, waarvan één met kleurringen. Ook nog een aantal grutto’s, waaronder enkele jongen. Hierbij ook één met kleurringen. Ik ben erg benieuwd naar de geschiedenis van deze vogels. Foto’s werden opgestuurd naar Teade de Boer en binnenkort hoop ik uitsluitsel te krijgen.

In de klimop en laurier langs de paden naar de hutten, zitten veel kneutjes en putters met jongen.

Maar ook gele- en witte kwikstaarten en ringmussen. Op de foto’s een jonge gele kwikstaart en een ringmus, hangend in een zwanenbloem. Verder waren er nog enkele visdiefjes aanwezig, die zo nu en dan luid schreeuwend aan kwamen vliegen, met een visje voor de jongen. Wat was het weer mooi.”
Jappie Seinstra

Jonge gele kwikstaart / foto Jappie Seinstra

Jonge ringmus in zwanenbloem / foto Jappie Seinstra

Gouden Grutto in België

Ook bij onze zuiderburen werd dit jaar – voor het eerst – de Gouden Grutto uitgereikt. Er komen hier veel minder grutto’s voor dan bij ons en dat vraagt ook om een andere beschermingsaanpak. Joseph Van Ruyteghem uit Zele ontving de Gouden Grutto, omdat hij zich extra heeft ingespannen om weidevogels zoals de grutto en de kievit te beschermen tijdens het broedseizoen. Zo heeft hij enkele maaibeurten uitgesteld, zodat grutto’s ongestoord konden broeden. Ga voor het volledige artikel naarhttps://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/07/20/landbouwer-uit-zele-wint-gouden-grutto-wegens-inspanningen-om-we/

Grutto / foto Bennie van der Weide

Grutto / foto Jappie Seinstra

Webcam in de lucht

Nog steeds kunt u elke dag meegenieten van de vogels in Gruttoland. Geniet van onze webcam via www.gruttoland.nl/live

Oeverzwaluwwand / foto Bennie van der Weide

Hongerige grote zilverreigers en een blauwe reiger / foto Bennie van der Weide