Tekst Hans Peeters / foto boven grutto met kemphanen – Henk Bootsma
De vogelhemel is losgebarsten in Gruttoland. Alle vogels hebben het voorjaar in de kop. Grutto’s paren en baltsen, terwijl een aantal hun eieren al zit uit te broeden. Ook andere soorten zijn druk bezig voor nageslacht te zorgen. Fotografen hebben afgelopen week hun hartje op kunnen halen aan copulerende scholeksters, kluten, tureluurs en kleine plevieren.
Kleine plevieren zijn terug en druk doende om voor nageslacht te zorgen / foto Henk Bootsma
Kleine plevier / foto Lubbert Boersma
Webcam en eerstelingen
Boer Murk komt ogen en oren te kort met al die vogeldrukte. Zo weet hij te melden dat de oeverzwaluwen al druk bezig zijn met het graven van hun nestingangen. Iets wat overigens trouwe bezoekers van de nieuwe webcam ook al hadden geconstateerd. Ook weet Murk te melden dat hij op 13 april de eerste boerenzwaluw in de schuur zag. Dat dit twee tot drie dagen later is dan normaal, heeft waarschijnlijk met het koude voorjaar te maken. Vrijdagmiddag, 14 april, hoorde hij de eerste visdief bij de boerderij. Later zag hij op de webcam dat er een was neergestreken op het broedeilandje. Beleef de lente in Gruttoland via onze eigen webcam en ga naar www.gruttoland.nl/live
Afgelopen week werd ook de steltkluut waargenomen in Gruttoland / foto Lubbert Boersma
Stormmeeuwen waren in gezelschap van een geelpootmeeuw / foto Lubbert Boersma
Geelpootmeeuw
In een van de logboeken in de fotohutten stond op 28 maart jl. een geelpootmeeuw vermeld. Dit zou een nieuwe soort zijn voor Gruttoland. We zochten contact met de waarnemers Hans Wijker en Richard Seijger. Zij stuurden ons onderstaand relaas: “We hebben er geen foto van. Ik heb ‘m wel duidelijk met de verrekijker kunnen waarnemen. Hij kwam aanvliegen in het gezelschap van 2 Stormmeeuwen. De Stormmeeuwen landen vrij dicht aan het water (aan de overzijde) in het grasland maar de Geelpootmeeuw landde iets verderop in het weiland. Te ver voor een zinnige foto met de lenzen die we bij ons hadden. Hoe dan ook, ik heb duidelijk zijn gele poten waargenomen, een witte kop en een oranje/rode gonys die een stukje doorliep op de bovensnavel.
Hij heeft er 5 minuten gezeten en vloog alleen weg in noordelijke richting, richting de molen (geschrokken of zo) toen een aantal kluten vlak bij hem opvlogen.
Als ik geweten had dat dit voor jullie bijzonder was, dan had ik in ieder geval een bewijsfoto genomen. Ik woon in België en zie ze eigenlijk met enige regelmaat hier, dus was er niet zo mee bezig. Dus kortom, het spijt me dat ik niets voor je heb.”
De waarneming is wat ons betreft voldoende gedocumenteerd en we noteren de geelpootmeeuw als 133ste soort.
Grutto GZN / foto Lubbert Boersma
GZN
Op dinsdag, 11 april wist Lubbert Boersma een grutto te fotograferen met kleurringen. Het ging om P2PWWW. Teade de Boer zocht zijn geschiedenis op. Het meest bijzondere is dat deze grutto bij de vangst op 19 mei 2022 in Gruttoland, een zender om kreeg. Alle grutto’s met een zender krijgen een naam, dat wil zeggen ‘bijna allemaal’. P2PWWW werd gedoopt als GZN (Grutto Zonder Naam), what’s in a name. Na de eerste vangst verdween GZN letterlijk van de radar. Op 2 april van dit jaar zag Pieter Breeuwsma hem weer in Gruttoland, zonder zender. Kennelijk is hij deze onderweg kwijt geraakt. Er zijn verder geen opzienbarende avonturen van GZN bekend. Toch kunnen we er zeker van zijn dat hij op en neer vloog naar het zuiden. Wellicht komt GZN dit jaar tot broeden in Gruttoland en zullen we nog vaker van hem horen.
Tureluur WRRGF blijkt een vrouwtje te zijn / foto Lubbert Boersma
Tureluur WRRGF
Op dezelfde dag wist Lubbert Boersma ook twee parende tureluurs te fotograferen. Het vrouwtje was voorzien van kleurringen WRRGF. In dit geval wist tureluurspecialist Wim Tijsen helderheid te geven. De vogel werd op 1 augustus 2017 geringd in de zoutpannen van Samouco, ten oosten van Lissabon in Portugal. Op 17 mei 2018 werd de tureluur in Wommels gezien door Teade de Boer. Op 27 juli 2018 was zij alweer terug in Samouco. Ook werd ze daar gesignaleerd in 2020, 2022 en 2023; voor het laatst op 12 januari 2023. Op 1 april 2023 zag Sytze Pruiksma de vogel in Gruttoland en op 13 april 2023 was Lubbert Boersma getuige van de paring. Keer op keer bewijzen gekleurringde vogels weer hun nut voor de wetenschap.
Grutto / foto Rob Blanken
Tureluurs / foto Rob Blanken
Welkom om zelf te komen fotograferen
Momenteel zijn de fotohutten van Gruttoland weer voor publiek geopend. De komende weken zijn bijna alle dagen volgeboekt, maar wat later in het seizoen is er zeker nog ruimte. Het is niet overdreven als ik zeg, dat het een buitenkans is om hier een dag te mogen fotograferen. Wat heb ik hier al een fantastische momenten beleefd. En met mij, velen andere fotografen. Stel u voor: baltsende kemphanen (april-mei), jonge kluutjes (mei-juni), bedelende jonge visdieven (juni-juli), badderende goudplevieren (augustus), watersnippen (augustus-september) en tussendoor volop scholeksters, bergeenden, wintertalingen, doortrekkende bosruiters en witgatjes, oeverlopers en nog veel meer soorten.
Wij nodigen fotografen uit om hun mooiste foto’s van Gruttoland op onze facebookpagina te plaatsen. Doe dit onder ‘opmerkingen’ bij het laatste bericht dat vermeld staat. Tot en met september, kiezen we elke maand mooiste vogelfoto. De winnaar ontvangt het boek Gruttoland.
Boek uw fotodag in Gruttoland via www. https://gruttoland.nl/fga-tickets/
Boek GRUTTOLAND bestellen
Het vorige maand verschenen boek Gruttoland over boer Murk, zijn erfgoed en de vogels, kunt u rechtstreeks bij ons bestellen. U betaalt € 29,50; dat is inclusief verzendkosten en een beetje extra ondersteuning voor de stichting. Ga naar www.gruttoland.nl en klik op ‘boek’.