Gruttoland Tjerkwerd

Bote de Boer beheert 12 ha van zijn grond als agrarische natuur

Bote de Boer beheert 12 ha van zijn grond als agrarische natuur

De familie De Boer  (bekend van Bote’s Paradys) heeft een melkveehouderij vlakbij Tjerkwerd. Vader Bote en moeder Astrid hebben 4 kinderen. Hun bedrijf heeft een omvang van ruim 50 hectare. Ze melken ongeveer 90 koeien.

Hun liefde voor weidevogels is in de lopen der jaren steeds verder gegroeid. Gemiddeld broeden er 90 paar grutto’s. Vooral de 12 hectare vlakbij de boerderij zijn een paradijs voor weidevogels. Ouderwets greppelland met hoge waterpeilen en veel kruiden. En er wordt voor 1 juli meestal niet gemaaid. Dit stuk wil de familie koste wat kost ongemoeid laten.

"Onze liefde voor weidevogels in onze prachtige provincie Friesland is groot. We doen er alles aan om kuikens groot te laten worden. Zo leveren we een bijdrage aan de agrarische natuur."

Bote de Boer – beheert 12 ha van zijn grond als agrarische natuur

Het onderzoeksproject van parel naar kerngebied

Lopende onderzoeken

Het onderzoeksproject “Van Parel naar Kerngebied” wordt gesteund door een subsidieverlening van het Waddenfonds. De looptijd van het project is 1 april 2024 – 1 april 2027, 1 februari 2027 is de verwachte periode van publiceren. Gruttoland Tjerkwerd is projectpartner van dit onderzoek, daarnaast is Hogeschool Van Hall Larenstein de projectpartner die het onderzoek leidt, coördineert en uitvoert.

Gebiedsinformatie

  • Adres
    Rytseterp 1, Tjerkwerd
  • Toegang
    Privégebied

Gruttoland Tjerkwerd

Op het melkveebedrijf van Bote en Astrid de Boer en hun vijf kinderen bij Tjerkwerd is op 12 hectare ouderwets greppelland het waterpeil met 90 cm omhoog gebracht. Hier bloeien boterbloemen, paardenbloemen, veldzuring, smalle weegbree en vele grassoorten. In het voorjaar beweidt de familie haar koeien en dat zorgt voor een bijzonder goed broedgebied van de grutto’s, kieviten en tureluurs. De familie De Boer wil deze extensieve bedrijfsvoering doorzetten en op termijn overdragen aan de volgende generatie.

In 2024 nam ANF deze 12 hectare over, zodat ook Botes weidevogels in Gruttoland Tjerkwerd (in de volksmond Botes Paradys) tot in lengte der jaren behouden blijven.

Vogels kun je niet melken

Boer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in groten getale zelfs.

Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Het grondwater staat hoog, de plasdrassen zijn aangelegd. En het ouderwetse weidegras zit bomvol kruiden en insecten, precies zoals de grutto’s het graag hebben.

Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Als ze met zijn tweeën waren, mocht hij van haar zijn gang gaan. Maar ze zijn niet met zijn tweeën, ze hebben vijf kinderen. De oudste zonen willen de boerderij graag in de toekomst overnemen. Maar dan moet er nog wel steeds een boerderij om over te nemen zijn.

Bron: vogelskunjenietmelken.nl

Bouw mee aan projecten zoals Gruttoland, word donateur

Om gelijksoortige gebieden, die wij Weidevogelparels noemen, te behouden en te beschermen hebben wij jouw hulp hard nodig.

Door donateur te worden geef je maandelijks of jaarlijks een vast bedrag welke je op ieder moment weer stop kunt zetten.

Met deze giften kan de stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân agrarische grond aankopen. Als de grond voldoet aan de standaarden die de stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân stelt, willen we deze behouden. Als dat niet het geval is, willen we met vrijwilligers van lokale vogelwachten de agrarische natuurwaarde weer in ere herstellen.

Meer over dit onderwerp lees je op onze informatiepagina over schenkingen en legaten.