Fotodag van Edwin ter Hennepe

Vandaag (woensdag, 25 augustus 201) in de ochtendschemer circa 30 kemphanen, aantal grutto’s en kanoeten. Voor 7 uur voor mij te donker om te fotograferen. Een wulp jodelt op de achtergrond. Edwin ter Hennepe huurde een fotohut op Gruttoland en vermaakte zich prima. Hij stuurde ons een selectie van zijn foto’s van die dag.

Oeverloper (foto Edwin ter Hennepe)

Dit was mijn derde keer in een fotohut van Murk. De eerste keer was in 2018 met een fotoworkshop van Servan Ott en in 2019 alleen. Ik vind vooral het standpunt in de hutten geweldig. Ik kwam afgelopen woensdag om 6:00 uur aan. Het was donkerder dan ik dacht, maar bij het langs het scherm naar hut 3 lopen werden de vogels op de plas helaas wel opgeschrikt. Het heeft nog wat tijd nodig voor de schermen volledig zijn begroeid. (Opm. Gruttoland: Op korte termijn worden maatregelen getroffen, waardoor je beter in de hutten kunt komen zonder de vogels te verstoren. We wilden dit niet eerder doen, omdat de verstoring in het broedseizoen tijdens deze werkzaamheden nog groter zou zijn.)

Oeverloper (foto Edwin ter Hennepe)

Voor ‘mijn’ hut 3 was een grote groep kemphanen, een aantal grutto’s en kanoeten aanwezig; of ze daar al langer zaten of door mij daar heen gedreven werden weet ik niet. Helaas was er nog te weinig licht om te fotograferen. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan met verstoringen als hut 2 en 4 open worden gesteld voor een breder publiek dat mogelijk minder let op verstoring. (Opm. Gruttoland: Dit zullen we nauwlettend in de gaten houden en als de schermen beter afgedicht zijn zal hier nauwelijks sprake van zijn. Overigens is het de bedoeling dat de kijkhutten alleen met een gids te bezoeken zijn.)

Bergeend (foto Edwin ter Hennepe)

Mooi dat de overkant van de plas/oever relatief dichtbij is. Met zonsopkomst had ik wel last van tegenlicht naar rechts. In de loop van de ochtend wordt het lastiger om andere vogels dan meerkoet, bergeend, krakeend te zien, hoewel de oeverloper ook voortdurend langs kwam. Je hoopt nog op iets, de grote zilverreiger werd toch door mijn beweging naar de goede hoek in de hut verstoord. Het zou ook leuk zijn als er een huttenboek is waar een ieder zijn waarnemingen kan noteren. (Opm. Gruttoland: Het is altijd afwachten welke vogels aanwezig zijn. Dit is ook sterk afhankelijk van de tijd van het jaar. Binnenkort zullen er logboeken in de hutten aanwezig zijn.)

Onvolwassen zwarte ruiter (foto Edwin ter Hennepe)

Het fotograferen gaat me niet altijd even voortvarend af. Ik ben zeer tevreden met de oeverloper, witte kwikstaart en meerkoet, maar met name de groenpootruiter, zwarte ruiter en watersnip waren lastig.

Groenpootruiter (foto Edwin ter Hennepe)

Edwin je foto’s mogen er zeker zijn en we danken je voor het delen met ons.

Komt u ook een dagje fotograferen op Gruttoland en wilt u uw foto’s met ons delen? Laat dit dan via Facebook even weten en we nemen contact met u op.

Fotohut boeken? https://www.vanplan.nl/resultaten#/?searchString=gruttoland

Witte kwikstaart (foto Edwin ter Hennepe)