Tekst Hans Peeters; Foto’s Teade de Boer
Dit voorjaar werden er op Gruttoland een zestal grutto’s voorzien van een zender. Dit maakt onderdeel uit van een internationaal onderzoek ‘Global Flyway Network’ genaamd, van de onderzoekgsgroep van Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Grutto Krum draagt vier blauwe kleurringen en een groene vlag, zodat hij individueel herkent kan worden
Murk adopteert grutto ‘Krum’
Een van de grutto’s werd naar zijn peetvader Murk genoemd en draagt de naam Krum. Op 4 mei 2021 werd Krum gevangen, geringd, gezenderd en losgelaten. De vogel kreeg 4 blauwe kleurringen en een groene vlag, zodat hij ook op afstand (met een telescoop) individueel herkenbaar is. De zender weegt, inclusief 2 zonnepaneeltjes, 5 gram. Dat is minder dan 2% van het lichaamsgewicht van een volwassen grutto. De zender laadt zich steeds op, zodat de vogel in principe jarenlang gevolgd kan worden.
De zender weegt slechts 5 gram, 2% van het lichaamsgewicht
Krum op reis
Nadat Krum eerst een nest met kuikens grootbracht, ging hij als een van de eerste deze zomer op trek. Twee weken geleden verliet hij Friesland, waarschijnlijk in gezelschap van enkele andere grutto’s, maar dat weten we niet zeker. In elk geval was Krum de enige gezenderde vogel van deze kopgroep.
Krum vloog het IJsselmeer over en volgde de Noordzeekust naar het zuiden. Hij liet België onder zijn vleugels voorbijglijden en vloog vanaf daar meer landinwaarts. In een strakke lijn vloog Krum over Frankrijk en kwam op adem in de monding van de Loire aan de Atlantische Oceaan. Vervolgens ging het over de Golf van Biskaje tot aan de Spaanse Pyreneeën. Vloog het hoofdgebergte over en ging richting Middellandse Zee. Onderweg bedacht hij zich en sloeg rechtsaf dwars over Spanje tot aan de Golf van Cadiz, nabij de Straat van Gibraltar. Daar maakte hij op 2 juli de oversteek naar Afrika. Momenteel verblijft Krum in de Merja Zerga, een bekend vogelgebied aan de Atlantische kust van Marokko. Afgelegde afstand tot nu toe 2587 kilometer.
De Sahara over
Nu wacht Krum een zware opgave. De verwachting is dat hij de Sahara over zal vliegen en vervolgens ergens diep in Afrika zal overwinteren. Of dit gaat lukken, hopen we te kunnen volgen via de satellieten.
Behalve Krum zijn ook andere grutto’s al op trek gegaan. Zo verblijft Krommesyl momenteel aan de zuidkust van Portugal. De komende tijd hopen we u verder op de hoogte te houden van de avonturen van de grutto’s uit Wommels.
De route die Krum tot 4 juli 2021 afgelegd heeft