GRAUWE KIEKENDIEF – soort 135!!!

door Hans Peeters/ foto boven grauwe kiekendief – Jappie Seinstra

Vorige week meldden we soort 134 voor Gruttoland, een vrouwtje brilduiker. Afgelopen week was het wederom feest in Gruttoland. Jappie Seinstra en Lubbert Boersma namen een grauwe kiekendief waar en wisten deze ook nog verdienstelijk te fotograferen. Soort 135!

Grauwe kiekendief / foto Lubbert Boersma

Jappie Seinstra doet het volgende verslag: “Woensdagmiddag (16 augustus 2023) waren er regelmatig zeker vier kiekendieven druk aan het jagen in en boven Gruttoland. Geeft aan dat er momenteel volop muizen aanwezig zijn. Telkens als de roofvogels in de buurt van de dobbe kwamen, vlogen de aanwezige kemphanen, kieviten en andere vogels op, om na een korte rondvlucht weer terug te keren in het water. Verder weg, richting molen, zagen Lubbert en ik een kiekendief vliegen met een duidelijk witte stuit. We dachten in eerste instantie aan de blauwe kiekendief, maar toen de vogel dichterbij kwam, werd dit bijgesteld naar steppekiek. Na thuis de vogelgidsen te hebben geraadpleegd, blijkt het echter om een juveniele grauwe kiekendief te gaan. Een hele mooie waarneming voor ons en een nieuwe soort voor gruttoland! Onder de verder aanwezige bruine kiekendieven, vlogen zeker ook twee juveniele exemplaren.”

Grauwe kiekendief / foto Jappie Seinstra

Bruine kiekendief / foto Jappie Seinstra

Grauwe kiekendief

Hoe bijzonder is een grauwe kiekendief (Friese naam Skiere Hoanskrobber) voor Zuidwest-Fryslân? De grauwe kiekendief is sowieso een zeldzame broedvogel in Nederland. Rond 1990 stond de soort zelf op uitsterven. Door inspanningen van de Werkgroep Grauwe Kiekendief en de braaklegregeling werd de soort van de ondergang gered. Tegenwoordig broeden er 36 tot 47 paren in heel Nederland. De vogels broeden voor 80% in Groningen in de uitgestrekte (winter)tarwevelden aldaar en verder in Noord-Friesland en Flevoland. Hemelsbreed allemaal niet zo ver bij Wommels vandaan. In het najaar gaat de grauwe kiekendief op trek naar zijn overwinteringsgebieden in West-Afrika (Gambia, Senegal). Het was dus te verwachten dat er vroeg of laat ook grauwe kiekendieven boven Gruttoland gezien zouden worden. Dat was dus afgelopen week het geval en dankzij de oplettende waarneming van Lubbert Boersma en Jappie Seinstra kunnen we een nieuwe soort aan de lijst toevoegen.

Grauwe kiekendief / foto Lubbert Boersma

Grauwe kiekendief / foto Jappie Seinstra

De week van Murk

“Voor de tweede week op rij een nieuwe soort voor Gruttoland. Hoe bijzonder is dat? Er zitten veel muizen in het veld, dus dat belooft voor komend najaar en winter misschien nog wel veel meer roofvogels en uilen in Gruttoland,” overdenkt boer Murk. “Verder dacht ik deze week al meerdere keren dat er een nijlgans op een nest zat, op het eilandje waar de webcam ook op gericht staat. Steeds weer was hij daar te zien. Gisteravond zat de nijlgans op het eilandje met naast zich een zestal kuikens, dus dan weet je het wel. De nijlgans was rustig en gedroeg zich niet heel agressief, dat is nog wel eens anders bij nijlganzen. De nijlgans is niet nieuw voor Gruttoland, maar het is wel het eerste bekende broedgeval. Of je nu van nijlganzen houdt of niet, de jongen zijn wel heel erg mooi. Gisteravond ook heel veel meeuwen in de plas en vanmorgen kreeg ik een melding van twee dode meeuwen in de plas. Hoop maar, dat het geen vogelgriep zal zijn. En o ja, er vliegt nog steeds een ijsvogel rondom de boerderij.”

Nijlgans met jongen (niet in Gruttoland gefotografeerd) / foto Hans Peeters

Tot slot deze week nog mooie reclame in het Roots Vogel Magazine:

En verder nog een aantal schitterende foto’s van afgelopen week, puur om van te genieten:

Bijna grafische foto van een grutto / foto Douwe Struiksma

Grafische afbeelding van een regenwulp / foto Douwe Struiksma

Spreeuw landt op de rug van een kemphaan / foto Bennie van der Weide

Regenwulpen en kemphanen in de dobbe / foto Bennie van der Weide

Grote zilverreiger schrokt een kikker naar binnen / foto Bennie van der Weide

Grote zilverreiger in een kanten jurk / foto Hans Peeters

Blauwe reiger / foto Servan Ott

Watersnip / foto Servan Ott

Regenwulp met kemphanen en kievit / foto Servan Ott

Een wel hele witte kemphaan / foto Lubbert Boersma

Badderende regenwulpen door Bennie van der Weide

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

VANNACHT OM 0.00 UUR

Vanaf dan kan er weer geboekt worden voor het komend broedseizoen. FOTOHUT HOANTS EN SKRIES Zelf grutto’s, kluten, kemphanen, tureluurs,

Lees meer
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
ErrorHere