Het was me het weekje wel

Door Hans Peeters

Het was me het weekje wel. De week na de presentatie van het boek. Onze webcam voor het eerst een week in gebruik en veel, heel veel vogels in Gruttoland.

U kunt het ons niet kwalijk nemen, dat we nog een hele week hebben nagenoten van de presentatie van ons boek Gruttoland en van de Open Dag vorige week zaterdag. Elke dag ontvingen we foto’s van deze twee happenings en we kregen diverse – zeer lovende – recensies over het boek. Ook in Vanellus schreef Wiebe Dijkstra een mooi artikel. Het wachten is nog op de reviews van de webwinkels. Wie schrijft de eerste recensie op bijvoorbeeld Bol.com?

Het boek kunt u bestellen via https://gruttoland.nl/product/boek-gruttoland-erfgoed-van-murk-nijdam/

Vogeldrukte

De gehele week was het een drukte van jewelste in Gruttoland. Op het hoogtepunt werden zo’n 400 grutto’s geteld, 200 kemphanen, minimaal 25 kluten, tureluurs, de eerste oeverzwaluwen enz. enz. Van de grutto’s zijn er nog veel op doortrek en de rest zoekt een plekje om te broeden in Gruttoland. Er wordt al druk gepaard en de eerste eieren zullen niet lang op zich laten wachten. Kieviten zitten op dit moment al vast te broeden.

Mevrouw JJ

Donderdag bracht ik enkele uren door in de fotohutten van Gruttoland. Uitgerekend de enige dag dat het regende deze week. Maar dat mag de pret niet drukken. De hutten zijn waterdicht en vaak heb je bij regenachtig weer sfeervol licht om te fotograferen. Ademloos bewonderden we de kluten, die zo dichtbij kwamen dat je ze bijna aan kon raken. Eentje was geringd met de lettercode JJ. Teade de Boer lichtte zijn doopceel. Kluut JJ werd op 3 juli 2017 in de plas bij boer Murk geringd als nakomeling van de geringde ouders AC en AW. In november daarop werd kluut JJ gezien in Paimboeuf aan de Loire in Frankrijk. In juli 2022 werd hij één keer gesignaleerd in het natuurgebied Skrok bij Wommels. Waar de vogel in de tussenliggende jaren verbleef, is een raadsel. Maar vanaf maart dit jaar wordt kluut JJ bijna dagelijks gezien in Gruttoland. Het verheugende nieuws is dat JJ ook een (ongeringde) partner heeft. Deze donderdag waren we zelfs getuige van een paring en sindsdien weten we dat JJ een vrouwtje is.

Webcam

Sinds vorige week vrijdag draait ook onze webcam non-stop. We krijgen enthousiaste reacties van kijkers, die volop genieten van de vele vogels die met regelmaat voor de lens verschijnen. Zo nu en dan waden kluten door het water om voedsel te zoeken. Verschijnen de eerste oeverzwaluwen bij de zwaluwwand en grote groepen grutto’s rusten, wassen en eten in de plas. Even geen vogels in beeld? Dan kunt u misschien wel genieten van een fraaie zonsondergang boven Gruttoland.

Bezoek onze webcam op www.gruttoland.nl/live

Beeld van de webcam op 7 april jl. om 20.51 uur

Via de webcam genieten van een zonsondergang op 7 april jl. om 20.11 uur (foto Pien Eekhout)

Foto-arrangement

De verhuur van de fotohutten loopt als een trein. Elke dag bezoeken fotografen een van onze hutten en maken de mooiste plaatjes. Er zijn nog steeds data vrij. Trakteer uzelf eens op een dagje weidevogelfotografie. Onze hutten zijn ruim en zelfs met vijf fotografen tegelijkertijd heb je nog alle ruimte. Nodig eens enkele vrienden uit en kom langs! Boeken kan via https://gruttoland.nl/fga-tickets/ Ook kun u hier een excursie boeken.

De kluten komen zo dichtbij, dat je de regendruppels op de rug kunt tellen (foto Hans Peeters)

Schadelijke stoffen in gruttolevers

Een onderzoeksteam bestaande uit ecoloog Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen, analytisch chemici van de Universiteit van Athene en Milieu-instituut Slowakije en Movalli onderzochten de levers van elf volwassen grutto’s, die bij ongelukken dood werden aangetroffen. De grutto’s kwamen uit Zuidwest-Friesland en werden door het team getest op de aanwezigheid van bijna 100.000 verschillende chemicaliën.

Wat hebben ze gevonden? In de bestudeerde gruttolevers vond het team in totaal 49 schadelijke stoffen. Dit zijn onder meer industriële chemicaliën (waaronder PFAS – de zogenaamde ‘forever chemicals’ – evenals producten voor persoonlijke verzorging), PCB’s (die enkele decennia geleden werden verboden) en ook zogenaamde ‘transformatieproducten’ (chemicaliën die zijn omgezet in verwante stoffen, die vaak giftig zijn nadat ze in het milieu zijn terechtgekomen). Los van elkaar, als ‘giftige cocktail’ en samen met andere stressoren kunnen deze stoffen schadelijk zijn voor grutto’s. Hoewel de chemicaliën dus niet direct dodelijk zijn voor volwassen grutto’s, zou het de overleving van kuikens negatief kunnen beïnvloeden. Het is de verminderde overlevingskans van jonge vogels die er namelijk voor zorgt dat de gruttopopulatie nu keldert. Nader onderzoek is gewenst.

Bron: https://www.naturetoday.com/ van 8 april 2023.