Door Hans Peeters / foto boven kleine plevier – Servan Ott
Het was me het weekje wel. Cameraploegen liepen in en uit bij boer Murk. Het was de week van 15 juni en dus mocht er gemaaid worden. Kwam er bezoek van de andere kant van de wereld én was er het derde broedsel van een kleine plevier.
In het nieuws
Rondom vorige weekend liepen filmploegen in en uit in Gruttoland. Zo was er BNN/VARA die opnames maakten voor een Europese documentaire, waarvoor al eerder ook een Italiaanse cameraploeg langskwam. Fryslân DOK maakt een documentaire over Murk en zijn Gruttoland. Ze waren al verschillende keren op bezoek en de documentaire wordt in de loop van 2023 uitgezonden. Dan was er nog het jongerenprogramma Beestenbrigade, die opnames maakten en er een vrolijke boel van maakte.
Maaiweer
Boer Murk wacht elk jaar tot 15 juni met maaien, om de broedende grutto’s en andere weidevogels de kans te geven in alle rust te broeden en de kuikens op te laten groeien. Deze week was het dus weer zo ver. Tevoren werd nog even goed gekeken of er misschien nog weidevogels of eenden in de weilanden broedden. Die nesten werden gemarkeerd en daar maaide Murk met een grote boog omheen. Ook bevestigde hij de wildredder aan de tractor. Een balk met lichte kettingen die door het gras slepen om eventuele kuikens op het gevaar te attenderen en ervoor te zorgen dat ze op tijd voor de messen weg kunnen vluchten. Dankzij de wildredder konden er wel 8 nieuwe krakeendbroedsels gered worden. En passant maakte dronepiloot Teade de Boer deze week schitterende luchtopnames van Gruttoland. Eigenlijke doel was het opsporen van nesten tussen het gras, zodat deze extra beschermd konden worden. Teade spoorde het nest van een krakeend op en ook nog een grutto met 3 eieren. Het was wel aanpoten voor Murk; hij maaide in totaal meer dan 200 balen. Ga er maar aanstaan…
Nieuw-Zeelanders op bezoek
Dinsdag stonden Joop en Sietske de Jong onverwachts op de stoep. Deze geboren Friezen wonen al vijftig jaar in Nieuw-Zeeland en hadden daar van de gruttoboer in Wommels gehoord. Zij wonen in Paeroa op het Noordereiland, vlak bij het Pukorokoro Miranda Natural Bird Sanctuary aan de kust. Joop en Sietske zetten zich aan de andere kant van de wereld in voor de bescherming van kust- en weidevogels. Er viel heel wat te bepraten over de wederzijdse ervaringen. Kijk op https://shorebirds.org.nz/
Kleine plevieren
Dit jaar telt Gruttoland maar liefst 3 broedsels van de kleine plevier. Vorig jaar en daarvoor was er al wel eens eerder een nestje groot gekomen, maar nog nooit 3e. Het nest van een kleine plevier is niet meer dan een ondiep kuiltje met daarin 4 kleine eieren, die een geweldige schutkleur hebben. “De kleine plevier is een echte pioniervogel en heeft het nest vaak op het randje van land en water”, aldus Murk. “Eén flinke hoosbui en het hele nest spoelt weg”. Dit jaar liep dat dus allemaal goed af. Voor de fotografen een hele uitdaging om die kleine kuikens goed in beeld te krijgen.
Klutenkuikens
2022 gaat de boeken in als een écht klutenjaar. Er werden maar liefst 32 nesten aangetroffen, een absoluut record! Momenteel wemelt het in de plas voor de hutten van de klutenkuikens. Ze variëren van hele kleine kuikens tot al flink volgroeide. Volgens Murk heeft dit recordaantal vooral te maken met de grote hoeveelheden voedsel die in de plas aanwezig zijn. Die kluten zorgen voor behoorlijk wat reuring. De klutenouders zijn erg zorgzaam en verjagen andere vogels in de buurt van hun jongen. Er werden wel 50 klutenkuikens geteld en niet minder dan 30 bergeendkuikens. Kortom een drukte van jewelste en de plas zou deze periode beter ‘klutenplas’ kunnen heten.
pREEdator!
Ook werd onlangs een wel heel uitzonderlijke predator betrapt. Sinds een week misten er 2 eieren uit het nest van kluut. Het uitlezen van de cameraval bracht opheldering. Een ree stond – waarschijnlijk niet opzettelijk – met zijn poten midden tussen de eieren. Op de foto is te zien dat de kluut een stuk getrapt ei en onvolgroeid kuiken opruimt. De 2 andere eieren werden alsnog met succes uitgebroed. Eind goed al goed.