tekst Hans Peeters / foto boven Scholeksters – Bennie van der Weide
Maart roert zijn staart en dat is precies wat hij doet. Na een fraaie week met veel zonnige dagen, lijken de weersvoorspellingen voor komende week erg winters. Van de natuur vraagt dit nogal wat flexibiliteit. Rondom ons huis zingen de merels en vinken al uit volle borst en staat de sleedoorn in bloei. Tegelijkertijd zie ik dagelijks groepen ganzen naar het noorden trekken. Wisseling van de wacht. Hoe staat het er in Gruttoland voor?
Boer Murk meldt dat de eerste kieviten afgelopen week voorzichtig hun eerste baltsvluchten uitvoeren. “Maar in de meeste kieviten zit nog niet veel leven. Ze wachten kennelijk op warmer en beter weer. Wanneer het eerste kievitsei gevonden gaat worden, is altijd maar de vraag.”
Op de kade en bij de vaart zitten momenteel een stuk of vijftig scholeksters. Zoals elk voorjaar zijn de bergeenden vroeg actief en jagen de mannen al fanatiek achter de vrouwtjes aan. Kieviten, scholeksters en bergeenden zijn geen lange afstandstrekkers en verbleven afgelopen winter in de omgeving. Hun weg naar Gruttoland is dan ook maar een paar vleugelslagen.
Tureluur onderweg
Terwijl de eerste voorjaarsgasten zich aandienen, verblijven de wintergasten zoals smient, meerkoet en knobbelzwaan nog steeds in en om de plas. Het zal niet lang meer duren of ze vertrekken naar hun broedplaatsen. Voor de smient is dat in de meeste gevallen het hogere noorden en noordoosten.
Murk: “De eerste tureluurs laten nog even op zich wachten. Die overwinteren op het Iberisch schiereiland en langs de kusten van Noord- en West-Afrika. Die zullen al wel onderweg hierheen zijn.”
Grutto – kwestie van dagen
“Datzelfde geldt ook voor de grutto,” gaat Murk verder. “Er zit al meer dan een week een groep grutto’s in het natuurgebied Skrok, hier letterlijk om de hoek. Elk jaar komen ze daar eerst aan vanuit hun overwinteringsoorden in Afrika en na een tussenstop gemaakt te hebben in Spanje of Portugal. Als ze daar wat gerust hebben komen ze naar Gruttoland om te broeden. Gisteren is er een geringde grutto in Skrok gesignaleerd, die in 2018 op de Slachtedijk geringd is. Die vogel is al vijf keer op en neer gevlogen naar Afrika en nu is hij er weer. Dat is toch altijd indrukwekkend. Ik verwacht de eerste grutto in Gruttoland elke dag. Het is natuurlijk altijd weer spannend en ook hoe het komend broedseizoen gaat worden. We zullen zien.”
OP DE FOTO
Er zijn nog steeds tal van mogelijkheden om een fotohut in Gruttoland te boeken, om zelf de mooiste foto’s te maken van uw favoriete weidevogels. Aarzel niet en reserveer uw plaats via https://gruttoland.nl/fga-tickets/